Hoe beïnvloedt inflatie de waarde van jouw huis?
In de afgelopen tien jaar zijn de huizenprijzen ongeveer verdubbeld. Dit komt door de krapte op de woningmarkt en de grote vraag naar woningen. Ook de inflatie heeft invloed op de prijzen. Doordat een euro minder waard wordt, stijgen de prijzen van woningen. Inflatie zorgt er ook voor dat een hypotheekschuld in de toekomst eenvoudiger terug te betalen is.
Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld boodschappen veel duurder geworden. Omdat geld minder waard wordt, stijgen ook de prijzen van huizen. Om je koopkracht te behouden, moet het inkomen meegroeien met de inflatie. Hoewel de lonen in de afgelopen jaren zijn gestegen, zijn de woningprijzen, helaas voor starters, veel harder gestegen.
Inflatie is één van de factoren die de woningprijzen verhogen
Inflatie heeft een grote invloed op de waarde van woningen, maar het is slechts één van de factoren die de waardeontwikkeling beïnvloeden. Ook economische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol, evenals vraag en aanbod. Daarnaast zijn er factoren die vraag en aanbod weer beïnvloeden. Een tekort aan woningen drijft de prijzen verder omhoog.
Starters hebben last van de hoge inflatie
Stijgende woningprijzen door inflatie treffen vooral starters. Hoewel hogere lonen hen in staat stellen een hogere lening af te sluiten, heeft inflatie een veel groter effect op de woningprijzen. Woningeigenaren die een andere woning kopen, profiteren van het feit dat hun huidige woning vaak met een grote overwaarde verkocht kan worden. Deze overwaarde kunnen ze weer investeren in een volgende koopwoning.
Inflatie heeft ook effect op de hypotheekrentes
Inflatie beïnvloedt niet alleen de woningprijzen, maar ook de hypotheekrentes. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt vaak de rente wanneer de inflatie te hoog oploopt. Een hogere rente leidt tot hogere hypotheeklasten. Zodra de inflatie weer onder controle is, verlaagt de ECB de rentes. Deze verhogingen en verlagingen worden doorberekend aan de consument. Na twee jaar van stijgende rentes, veroorzaakt door de inflatie, beginnen de hypotheekrentes nu weer te dalen.
Inflatie kan voordelig zijn voor je hypotheekschuld
Inflatie is juist voordelig voor je schulden. De waarde van geld daalt namelijk, waardoor het eenvoudiger wordt om schulden af te lossen. Stel dat je een hypotheek hebt met een maandlast van € 800 waarbij de rente twintig jaar vaststaat. Als de prijzen en lonen door inflatie stijgen, blijft het bedrag dat je betaalt aan de hypotheekverstrekker gelijk. Door de loonsverhogingen die je in de loop der jaren ontvangt, wordt de maandlast van € 800 over bijvoorbeeld vijftien jaar beter betaalbaar in vergelijking met nu.
Benieuwd hoeveel je huis waard is hoeveel jij kunt lenen?
De laatste weken zijn de hypotheekrentes sterk aan het dalen. Door een dalende rente kun je een hoger bedrag lenen op je inkomen en de maandlasten dalen uiteraard ook. Was het eerder dit jaar niet mogelijk om een woning te kopen? Mogelijk gaat het nu wel lukken. Maak gemakkelijk en snel online een afspraak voor een oriënterend gesprek of een waardebepaling.