Taxatiewaarde, verkoopwaarde en WOZ-waarde. Wat is het verschil?
We weten allemaal wel hoeveel ons huis ongeveer waard is, maar door wie wordt de waarde eigenlijk vastgesteld? En waarom? We leggen je uit wat het verschil is tussen taxatiewaarde, verkoopwaarde, WOZ-waarde en geschatte woningwaarde.
Taxatiewaarde
Dit is de officiële waardebepaling van je huis, uitgevoerd door een gecertificeerde en onafhankelijke taxateur. De taxateur bekijkt het huis grondig en vergelijkt deze met recent verkochte soortgelijke huizen in de buurt. Dit wordt vastgelegd in een uitgebreid rapport. Een taxatie kost geld en heb je meestal nodig voor een hypotheekaanvraag. Houd er rekening mee dat de taxatiewaarde een momentopname is en kan fluctueren in verloop van tijd.
Verkoopwaarde
De verkoopwaarde – ook wel taxatiewaarde genoemd – geven aan waarvoor een huis is verkocht. De verkoopwaarde is achteraf bekend en kan dus niet van tevoren worden vastgesteld. Wel kan de makelaar een indicatie geven van de verwachte verkoopwaarde. Dit wordt op ongeveer dezelfde manier gedaan als een taxatie maar dan zonder officieel rapport.
WOZ-waarde
De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit is de waarde die de gemeente toekent aan je woning om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) te bepalen. De WOZ-waarde ligt doorgaans lager dan de marktwaarde en is gebaseerd op beschikbare data. Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde als je vindt dat deze te hoog is vastgesteld.
Geschatte woningwaarde
Met onze online waardecalculator krijg je binnen een paar minuten een indicatie van de waarde van je woning. Dit gaat op basis van verkoopprijzen van recent verkochte woningen, locatie, oppervlakte, aantal kamers, bouwjaar en het type woning.
Heb je een taxatierapport nodig of wil je de verwachte verkoopwaarde van je huis weten, we helpen je graag. Maak gemakkelijk en snel online een afspraak.