Overbieden op een huis? Dit moet je weten
Dit jaar staan er opnieuw minder huizen te koop. Met 97.337 beschikbare woningen is het aanbod op funda zo’n 10% lager dan een jaar geleden. Gemiddeld zijn er 15,5 geïnteresseerden per huis, waardoor overbieden meer regel is dan uitzondering. Hoe vind je nog een betaalbaar huis en welke concessies moet je bereid zijn te maken? Inmiddels denkt de helft van de woningzoekers dat ze boven de vraagprijs moeten bieden om een huis te kunnen kopen, waarbij bijna 17% verwacht zelfs méér te moeten overbieden en tussen de 10-20% boven de vraagprijs te moeten gaan.
Meer concurrentie in alle prijsklassen
Er is weinig te koop en vooral huizen tussen de 200.000 en 500.000 euro zijn razend populair. Maar ook in andere prijsklassen neemt de belangstelling per woning toe. Volgens de funda-index, een onderzoek onder funda-bezoekers, vindt 17% van de ondervraagden het nu een goed moment om een huis te kopen, maar dat vertrouwen lijkt af te nemen voor de komende zes maanden. Aan de andere kant zien verkopers hun kansen juist stijgen: nu vindt 71% het een goed moment om hun huis te verkopen, terwijl dat vorig kwartaal nog 63% was.
Flevoland is koploper
In Nederland is de concurrentie tussen kopers niet overal gelijk verdeeld. De grootste kans om een huis te vinden heb je in Zeeland, daar reageren gemiddeld zeven mensen op elke woning die te koop staat. In Flevoland is de concurrentie veel intenser – met maar liefst 21 reacties per huis – driemaal zoveel als het landelijk gemiddelde. De afgelopen zes maanden hebben veel mensen zelfs overboden, soms tot wel 10 tot 15% boven de vraagprijs.
Hoe zit dit in Utrecht?
In het eerste kwartaal van 2024 draaide de huizenmarkt in Utrecht op volle toeren. Maar liefst 53% van de woningen in de provincie werd boven de vraagprijs verkocht, in gemeente Utrecht was dit zelfs 78%. Kopers uit de gemeente Utrecht boden gemiddeld 9,4% boven de vraagprijs. Het toont niet alleen een intense marktactiviteit aan, maar ook de vastberadenheid van kopers om flink te investeren om hun droomhuis te kunnen bemachtigen.
Pas op met extreem overbieden
Kopers gaan vaak flink over de vraagprijs heen, soms zelfs buitensporig, maar dat is niet altijd verstandig. Verkoopmakelaars hebben verschillende strategieën om de prijs te bepalen. Als een verkoper snel van het huis af wil vanwege bijvoorbeeld een scheiding, wordt het huis vaak net onder de marktwaarde geprijsd om zoveel mogelijk potentiële kopers aan te trekken. Aan de andere kant wordt een instapklare woning juist net iets hoger geprijsd om te voorkomen dat er te veel mensen op afkomen. Je kunt als leek niet achterhalen wat de prijsstrategie is.
Neem een aankoopmakelaar in de arm
Het is slim om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Hij kan je bijvoorbeeld helpen met het bepalen van een biedingsstrategie. Doordat de aankoopmakelaar verdiepingsvragen stelt kan hij de echte marktwaarde bepalen en inschatten hoeveel overbieden reëel is. Soms is het juist niet slim om een hoger bod te doen, simpelweg omdat de woning dat dan niet waard is. Kopers bieden vaak met hun hart, maar dat is niet altijd verstandig.
Daarnaast is het ook belangrijk je te realiseren dat je niet direct al je woondromen kunt waarmaken. Een aankoopmakelaar kan daarbij een rol spelen, door je mogelijkheden te laten zien waar je zelf nog niet aan had gedacht. Wanneer je concessies doet kun je een groter aanbod bekijken en zo een een beter beeld krijgen van de alternatieve opties. Zo vind je misschien wel een huis die met een paar aanpassingen óók interessant is. Benieuwd wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen? Maak hier een afspraak met een van onze makelaars.
Bied met zekerheid
Bieden met zekerheid is de manier om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering én zonder risico voor jou. Als je zonder financieringsvoorbehoud biedt, maak je het extra aantrekkelijk voor de verkoper. Die krijgt namelijk de garantie dat jij niet zomaar kunt terugkrabbelen als je de hypotheek niet rond krijgt. Maar zo’n bod zonder voorbehoud brengt wel risico’s met zich mee voor jou als koper. Als de financiering niet lukt, loop je het risico op een hoge boete, meestal 10% van de koopsom.
Door een ‘Bieden met Zekerheid’ verzekering wordt dit risico weggenomen. Bij onze hypotheek adviseur kun je zo’n verzekering afsluiten en ontvang je een certificaat waarop staat hoeveel jij kunt bieden. Met dit certificaat op zak kun je dus zonder financiële zorgen een bod doen zonder financieringsvoorbehoud en maak je meer kans op jouw droomhuis. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.
Bron: funda.nl