Overbieden in Utrecht: dit wil je weten als woningzoeker in de Domstad
Een huis kopen is op dit moment niet eenvoudig, vooral niet in de stad. Uit de laatste cijfers van de NVM blijkt dat 60% van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. In de stad Utrecht is dit zelfs 75%. De hoogte van de overbiedingen blijft stijgen, 10% boven de vraagprijs bieden is zeker niet uitzonderlijk.
Krapte
Overbieden is een gevolg van de krapte op de woningmarkt. Er is weinig aanbod en er zijn veel woningzoekers. Als je een leuke woning ziet heb je vaak last van behoorlijke concurrentie. In de meeste gevallen moet je dus ook flink overbieden. De lage rentestand maakt dat je meer dan ooit kunt lenen. Dit betekent niet dat er geen behoorlijke risico’s zijn verbonden aan overbieden op een woning.
Boven de vraagprijs verkocht
Gemiddeld wordt er in Nederland 3,5% boven de vraagprijs betaald. In Utrecht is dat maar liefst 7%. Op een woning van 4 ton is dat al ruim € 28.000. Dit bedrag kun je niet financieren omdat je niet meer kunt lenen dan 100% van de woningwaarde. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, dit is vervolgens ook het bedrag wat je maximaal kunt financieren op je huis. Als je een bod doet boven de taxatiewaarde dan moet je het verschil dus uit eigen middelen betalen.
Bieden zonder voorbehoud van financiering
Bieden zonder voorbehoud geeft de verkoper zekerheid en snelheid. De verkoper hoeft dan namelijk niet weken te wachten tot de financiering rond is. Als je de risico’s kent en je hebt inzicht in je financiële mogelijkheden, dan kun je besluiten om te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Dit vergroot de kans dat je de woning gegund krijgt. Houd er wel rekening mee dat je 10% van de koopsom moet betalen als de koop onverwacht niet door kan gaan.
Tips
- Zorg ervoor dat je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel je kunt bijdragen uit eigen middelen. Dan weet je of je boven de vraagprijs kunt gaan bieden en hoeveel.
- Het is belangrijk om te weten wat een huis waard is voordat je biedt. De vraagprijs is namelijk niet de feitelijke waarde. Bereken de geschatte waarde met onze online tool en laat dit vrijblijvend controleren door één van onze makelaars.
- Bedenk van te voren wat je uiterste bod is. Als je eenmaal in de woning loopt ben je emotioneel betrokken en laat je je misschien meeslepen.
- Schakel een aankoopmakelaar in. Die vergroot je kans op succes, helpt je bij het vinden van je ideale huis, de bezichtiging en het doen van het juiste bod.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.