Maak je huis winterklaar
Het wordt kouder buiten en de winter is in aantocht. Is jouw huis al klaar voor de winter? Met deze tips in ieder geval wel.
Zorg dat je leidingen niet bevriezen
Dit is algemeen bekend maar wordt toch vaak vergeten; draai leidingen die je in de winter niet gebruikt, zoals de buitenkraan, dicht. Wordt er voorspelt dat het gaat vriezen? Zorg dan dat je thermostaat ’s nachts niet onder de 14 graden staat.
Houd je planten levend
Het is niet altijd makkelijk om je planten levend te houden in de winter. Planten hebben dan namelijk een andere verzorging nodig dan in de zomer. Zo krijgen je planten in de zomer een stuk minder licht en heerst er een andere luchtvochtigheid in huis.
Met deze tips houd jij je planten lekker groen in de winter:
- Geef ze minder water. Ook planten hebben een lichte winterslaap. Hierdoor zijn ze minder actief en hebben ze dus minder water nodig. Je checkt de vochtigheid eenvoudig door je vinger in de aarde te steken. Is deze nog vochtig genoeg? Sla dan het water geven even over.
- Planten krijgen in de winter een stuk minder licht dan in de zomer. Zorg ervoor dat de tijd dat het licht is volop door de plant benut kan worden. Misschien moet je plant in de winter even op een ander plekje staan
- We hebben in de winter lekker de kachel aan maar dit heeft effect op de luchtvochtigheid in huis. Dit kun je zelf al merken doordat je een droge huid en/of droge ogen krijgt. Aan een plant merk je het aan de bruine randen aan de bladeren. Dit voorkom je niet door extra water te geven maar wel door de luchtvochtigheid om hoog te krijgen. Zo voorkom je ook klachten bij jezelf.
Check je CV-ketel
Kom je na een dag hard werken thuis en besluit even een lekker warme douche te nemen, komt er geen warm water uit. Niets zo vervelend als een CV-ketel die het niet doet. Helemaal voorkomen kun je het misschien niet maar je kunt wel zorgen dat de kans minder groot is dat de ketel ermee ophoudt.
Als je onder een koude douche staat en je kachel doet het niet meer, dan is de waterdruk misschien te laag. Normaal ligt dit tussen de 1,5 en 2 bar. Als het onder de 1,5 bar ligt dan kun even water bijvullen. Hoor je ‘knallen’ in je leiding of werkt de CV-ketel minder goed? Dan kan het zijn dat de leidingen ontlucht moeten worden. Dit doe je door langzaam het ontluchtingskraantje open te draaien tot er water uitkomt. Daarna draai je hem weer dicht. Als je ketel wat ouder is dan is het raadzaam om hem te laten inspecteren door een expert.
Schoorsteen vegen
Voorkom schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging door jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Het kost je vaak minder dan 50 euro en je zit een stuk relaxter tijdens de koude dagen. Als je gas gebruikt is het belangrijk te controleren op vogelnesten. Vogels vinden de warme, droge lucht een prima plek voor hun nestjes. Hierdoor kan ook koolmonoxidevergiftiging ontstaan.
Isoleer
Stijgende energieprijzen is tegenwoordig volop in het nieuws. Door te isoleren kun je de kosten aardig drukken. Dit hoef je niet per se door een expert te laten doen. Zelf heb je het ook al aardig in de hand. Zorg bijvoorbeeld dat gaten en kieren dicht zijn. Als er tocht onder de deuren of langs de ramen vandaan komt, gebruik dan een tochtstrip.