Kopen of huren in 2024: wat past bij jouw situatie?

Moet ik een huis kopen of huren? Deze vraag houdt veel starters op de woningmarkt bezig. Iedereen wil immers zo voordelig mogelijk wonen, maar zowel de koop- als huurprijzen blijven stijgen. Wat is in jouw geval de beste keuze? In deze blog bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Voordelen van huren

Met huren zit je nergens aan vast en kun je vaak zelfs maandelijks je huur opzeggen. Besluit je om samen te gaan wonen of te verhuizen voor een nieuwe baan? Dan kun je binnen een maand vertrekken. Daarnaast hoef je je geen zorgen de maken over onderhoud en reparaties, want dit is de taak voor de verhuurder. Dat betekent geen gedoe met een VvE spaarpot of dure reparaties.

Nadelen van huren

Huren heeft ook zijn nadelen, het grootste nadeel is dat je geen vermogen kan opbouwen. Elke maand betaal je huur, maar dat geld zie je nooit meer terug. Ook is het zo dat als je te veel verdient voor sociale huur je bent aangewezen op de vrije sectorwoningen en die huurprijzen kunnen behoorlijk hoog zijn. Bovendien kan je huur elke jaar verhoogd worden. Op de lange termijn kunnen deze huurverhogingen flink oplopen. Tenslotte heeft ook weinig zin om zelf te klussen. Het levert jou financieel namelijk niets op, terwijl je huisbaas ervan profiteert.

Voordelen van kopen

Misschien wel het grootste voordeel van het kopen van een huis is dat je vermogen opbouwt. Elke maand los je namelijk een deel van je hypotheek af, waardoor het huis steeds meer van jou wordt. Daarnaast verhoogt elke verbetering – zoals een nieuwe cv-ketel of onderhoud aan de kozijnen – de waarde van je huis. De kans op overwaarde is dan groot bij de verkoop.

Hypotheekrenteaftrek zorgt voor lagere netto woonlasten. Bovendien kun je kiezen voor stabiele maandlasten. Wil je 30 jaar lang hetzelfde betalen? Of liever nu meer en later minder, of andersom? Het kan allemaal.

Nadelen van kopen

Kopen heeft ook nadelen, vooral voor starters. De kosten zijn vaak hoog  en je bent als eigenaar verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Daarnaast kan de waarde van je huis dalen, wat kan leiden tot een restschuld als je je huis wilt verkopen.

Daarbij is een hypotheek een lange termijnverplichting. Het is hierbij lastig te voorspellen wat de rente na de rentevaste periode zal doen. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen. De rente kan namelijk stijgen, maar ook dalen. Met als gevolg dat dit invloed heeft op je maandlasten.

Advies inwinnen?

Of je nu besluit om te huren of te kopen, het is altijd verstandig om advies in te winnen over wat het beste bij jouw situatie past. Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je helpen om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met één van onze hypotheekadviseurs om jouw opties te verkennen.