Eerst huis kopen of verkopen: wat te doen?

Eerst huis kopen of verkopen

Je bent van plan om te verhuizen en je hebt al een eigen woning.  Verkoop je dan eerst je huidige huis of koop je eerst een nieuwe woning? Het kan een lastig dilemma zijn. Maar geen zorgen, we hebben de de plussen en minnen voor je op een rijtje gezet.

Het is belangrijk voorafgaand je besluit de voor- en nadelen – die voor jouw het zwaarst wegen – te bepalen. Heb je bijvoorbeeld al een specifiek huis op het oog? Weet je hoeveel financiële ruimte je hebt? Want hoe meer financiële ruimte, hoe minder erg het is als je huidige huis minder opbrengt. En ben je op de hoogte hoe goed jouw huis in de markt ligt? Want des te beter deze in de markt ligt, des te sneller je jouw huis verkoopt natuurlijk.

Eerst verkopen

De traditionele aanpak van eerst verkopen biedt financiële zekerheid. Je weet exact je budget voor een nieuw huis, voorkomt dubbele woonlasten en financiert je droomhuis direct met de opbrengst. Maar wat als je je huidige huis snel verkoopt? Dan is het verstandig om in de verkoopvoorwaarden een ruime zoektermijn op te nemen voor je nieuwe onderkomen. Zo voorkom je dat je tijdelijk tussen wal en schip valt.

Eerst kopen

Sta je op het punt te verhuizen en heb je een specifiek huis op het oog die je absoluut niet wilt mislopen? Dan kan het een verstandige zet zijn om eerst te kopen. Op deze manier voorkom je dat iemand anders je droomhuis voor je neus wegkaapt. Met een aankoopmakelaar en wat planning is het misschien mogelijk om de overdracht van beide woningen op elkaar af te stemmen. Zo voorkom je dat je met dubbele woonlasten komt te zitten.

Let op de financiële risico’s

Houd er wel rekening mee dat er ook financiële risico’s kleven aan het eerst kopen van een nieuwe woning.

Minder opbrengst

Want wat als je huidige woning minder opbrengt dan je had verwacht? Is de overwaarde van je huidige woning nodig voor de financiering van je nieuwe droomhuis? Dan ben je genoodzaakt om een overbruggingskrediet af te sluiten. De meeste geldverstrekkers gaan hierbij uit van 90% van de getaxeerde waarde van je huidige woning. Is er onvoldoende opbrengst om het overbruggingskrediet af te lossen? Dan moet je je nieuwe hypotheek verhogen of het resterende bedrag met eigen geld aflossen.

Dubbele woonlasten

Het kan langer duren dan je denkt om je oude huis te verkopen. In dat geval zit je tijdelijk met dubbele woonlasten: de hypotheeklasten van zowel je oude als nieuwe woning én mogelijk ook de rente over het overbruggingskrediet.

Hypotheekrente meenemen

Profiteer je nu van een lage hypotheekrente? Dan wil je die natuurlijk meenemen naar je nieuwe woning. Het is alleen wel zo dat sommige geldverstrekkers je alleen de lage rente mee laten nemen als je eerst je oude woning hebt verkocht.

Conclusie

De beslissing om eerst te kopen of eerst te verkopen hangt af van verschillende factoren. Weeg de risico’s zorgvuldig af en bespreek je opties. Om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie is het verstandig een financieel adviseur in de arm te nemen. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs of een makelaar. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.