Een oud huis op het oog? Hier moet je op letten!
Oud huis kopen? We geven 5 tips zodat jij weet waar je op moet letten! Ontdek hoe je verborgen gebreken kunt opsporen, welke extra zorg een monumentaal pand vereist en voor welke subsidies je in aanmerking komt. Meer weten? Lees snel verder.
1. Onderzoeksplicht
Bij het kopen van een huis heb je als koper een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je grondig onderzoek moet doen naar de staat van het huis voordat je tot aankoop overgaat. Vertrouw hierbij niet alleen op de informatie van de verkoper, maar ga zelf ook op zoek naar mogelijke gebreken. Door je onderzoeksplicht serieus te nemen voorkom je vervelende verrassingen na de aankoop.
2. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Een bouwkundige keuring is extra verstandig om te laten doen bij het kopen van een oud huis. Je kunt namelijk niet verwachten dat een oud huis instapklaar is. Meestal is er het nodige onderhoud te verrichten vanwege achterstalligheden, dus houd rekening met bijkomende kosten. Tijdens een bouwtechnische keuring onderzoekt een expert grondig de bouwkundige staat van het huis. De fundering, het dak en de kozijnen worden allemaal onder de loep gelegd. Hierbij worden gebreken zoals vochtproblemen, scheuren, houtrot en verouderde installaties opgespoord. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld waarin precies staat wat er aan onderhoud moet gebeuren én hoeveel dit gaat kosten. Het fijne aan een bouwkundige keuring is dat je ook direct weet welk budget je moet reserveren om de gebreken te herstellen. Dat kun je dan weer meenemen bij het uitbrengen van een bod. Je kunt de bouwkundige keuring ook als ontbindende voorwaarde opgeven.
3. Wel of geen monumentaal pand
Sommige oude huizen zijn bestempeld als monument. Natuurlijk is het hartstikke gaaf om in een monumentaal pand te wonen, maar dit brengt wel extra verantwoordelijkheden met zich mee. Deze panden vallen namelijk onder de monumentenzorg, wat betekent dat er strikte regels gelden voor onderhoud en renovaties om het historische karakter te behouden van zowel de binnen- als buitenkant van het huis. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de specifieke voorschriften en mogelijke subsidies voor restauraties. Ook moet je er rekening mee houden dat het verkrijgen van vergunningen voor verbouwingen langer kan duren en complexer kan zijn dan bij ‘normale’ huizen. Check daarom of jouw droomhuis in het monumentenregister staat of vraag het na bij de gemeente of provincie waarin het huis staat.
4. Subsidies
Bij de aankoop van een oud huis kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken voor welke subsidies je in aanmerking komt, zeker als het om een monument gaat. Dat kan namelijk behoorlijk wat geld besparen. Bijvoorbeeld bij het opknappen, verbouwen, isoleren of het vervangen van enkel glas. Er zijn verschillende subsidies, zo heb je de regionale restauratiefondsen die vanuit de gemeente worden gegeven. Maar ook is er de reductie van onderhoudskosten bij je belastingaangifte wanneer je een rijksmonument bezit. Daarnaast zijn er ook speciale subsidies zoals de instandhoudingssubsidie en subsidies voor verduurzaming.
5. Vergunningen
Bij het renoveren van een oud huis – vooral als het een monument is – gelden specifieke regels en zijn vergunningen nodig. Informeer bij de gemeente over verbouwingsmogelijkheden en beperkingen om verrassingen te voorkomen. Ook is het slim om de spouwmuur en de kruipruimte te checken voor extra isolatie mogelijkheden. Wil je verbouwen? Voor elke aanpassing is toestemming nodig, dus het is heel belangrijk om tijdig de benodigde vergunningen aan te vragen om vertraging te voorkomen.
De keuze gevallen voor een oud huis?
Ben jij op zoek naar een oud huis of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bij ons ben je aan het juiste adres! Bekijk ons aanbod of neem vrijblijvend contact op met één van onze makelaars.